Das Depot Luc De Beukelaer

Das Depot


van : Luc De Beukelaer


 

Das Depot is een minibaantje geïnspireerd op het locomotief depot van de Duitse private spoorwegmaatschappij HGK. HGK staat voor Hafen und Güterverkehr Köln.

Het echte depot is gelegen in Brühl-Vochem (D).

 

Het rollend materiaal bestaat voornamelijk uit locomotieven van deze maatschappij, maar er worden ook locs van andere maatschappijen ingezet. Het strookt niet helemaal met de werkelijkheid, maar het misstaat zeker niet wanneer moderne Belgische locs op het baantje worden ingezet.

 

Het baantje is ontworpen als een variant van een Inglehook gecombineerd met een Timesaver. Dat zijn spoorbanen waarop volgens bepaalde regels wagons moeten worden geplaatst op sporen die door het lot worden gekozen.

 

Het doel van het spel bij dit baantje is alle locomotieven die in een bepaalde beginsituatie staan één voor één aan de tankplaats te brengen, vervolgens op het spoor met de schouwput te plaatsen en uiteindelijk terug op hun oorspronkelijke plaats te zetten en dat in een minimaal aantal bewegingen.

Het spel wordt complexer naarmate er meer locomotieven worden ingezet.

 

Het baantje werd in 2012 gebouwd om deel te nemen aan de minibaantjes-wedstrijd georganiseerd door het tijdschrift Modelspoormagazine. Het idee om het depot van de HGK als voorbeeld te nemen is ontstaan uit het feit dat ik een redelijk aantal locomotieven van deze maatschappij in mijn verzameling heb, en de reden daarvoor is dat ik modellen zocht die ik zowel thuis als op de clubbaan kon inzetten. Het is begonnen met 1 loc omdat ik de kleurstelling mooi vond en al snel heeft het verzamelvirus toegeslagen en heb ik alle locs van deze maatschappij die als model op de markt zijn gebracht verzameld.

 

De scenery is eenvoudig : belangrijkste onderdeel is de locloods die uit 2 verbouwde kits bestaat (kitbashing). De loods is binnenin voorzien van verlichting en is ingericht. Tegen de achtergrond staat een magazijn in half-reliëf dat volledig uit plasticard is gebouwd en aan de buitenzijde is voorzien van de nodige details en weathering. Verder is er een plaats waar de locomotieven kunnen tanken en de tanks met zand kunnen worden bijgevuld. Op het baantje zijn een aantal details aangebracht die er moeten toe bijdragen het geheel een werkelijkheidsgetrouwe aanblik te geven.

 

Het minibaantje is begrensd door een muur met poort aan de ene kant en een tunnelportaal aan de andere kant. Dat tunnelportaal strookt niet met de werkelijke situatie maar is nodig om de doorgang naar de mini-fiddleyard te verbergen. De achtergrond werd geschilderd door een medeclublid.

 

Oorspronkelijk werd het minibaantje verlicht met een TL-lamp en enkele spots. Dat werd inmiddels  vervangen door LED verlichting.

 

Via de fiddleyard kan het baantje worden gekoppeld aan de clubbaan “Vaerwegh Dok” en zijn er ook plannen om het te kunnen koppelen met “Den Overslag” van Frans Peeters. Thuis staat het baantje opgesteld als “stand-alone”.

 

Technische gegevens:

Schaal : H0 (1/87)

Tijdperk : V-VI

Land : Duitsland

 

Afmetingen : Zichtbare deel : lengte 170 cm, diepte varieert van 30 tot 60 cm

Railmateriaal : Tillig Elite, code 83

Aandrijving wissels : Cobalt

Besturing :

Rijden : Digitaal (DCC) – Roco multiZentralePro / MultiMausPro (Wireless)

Wissels : Analoog


IMG_1587
MTD 06 Depot G01
MTD 06 Depot B02
MTD 06 Depot B06
MTD 06 Depot B05
MTD 06 Depot G08
MTD 06 Depot G11
MTD 06 Depot G07
MTD 06 Depot G10
MTD 06 Depot G09
MTD 06 Depot G02
MTD 06 Depot G06
2-IMG_2143
1-IMG_2142
5-IMG_4657
IMG_1564
IMG_2552
IMG_2553
IMG_2554

ONZE SPONSORS

click and link