de wisselstroombaan van Herman

De wisselstroombaan van Herman


van : Herman Verreecken


schaal ; H0


Mijn baan bevindt zich in de garage en is ovaalvormig  5,5 m op 4,5 m. Daar ik hier over een binnenhoogte van 2m90 beschik ben ik op het idee gekomen om mijn baan in de hoogte te bouwen. Op die manier kan de garage “daaronder”zonder beperking dienen waarvoor ze nodig is.

Een baan op 2 m hoogte heeft als voordeel dat je nooit op je rug hoeft te liggen onder de baan, maar dat alles via luiken in de bodem op werkhoogte bereikbaar is. Om de baan te bereiken /bedienen is langs de kant een meterhoge “kast”waar men langs een trapje makkelijk boven geraakt.

De bouw werd aangevangen in april 1990 en was klaar in feb. 1995.

De baan is voorzien voor 15 treinsamenstellingen;

1° kring voor 5 treinen en nog eens 5 in het schaduwstation.( rijlengte 61 m )

2° kring voor 3 treinen met nog 2 in het schaduwstation. (rijlengte 26 m )

De treinen worden analoog bediend, met die eigenaardigheid dat elke trein over zijn traject zijn eigen rijspanning meekrijgt. Dit wordt mogelijk gemaakt met stappenmotoren die elektromechanisch bediend worden en de treinen volgen. De bovenleiding is overal aanwezig zodat alle elektrische locs ook met hun panto tegen de draad rijden ( niet functioneel ).

Tot op heden, en dat is toch al 20 jaar ,werkt de baan nog steeds storingsvrij en kan ze binnen de minuut op elk moment in dienst gezet worden.

Geniet van de foto’s.

Voor meer info, neem contact met onze club.


ONZE SPONSORS

click and link